Cowboy introduceert de Cowboy 4, een nieuwe generatie e-bike
in klassieke en step through variant, met een ingebouwde cockpit voor de ultieme geconnecteerde rit

Cowboy
7 min readMay 5, 2021

Dankzij een nieuwe aandrijving met 50% meer trekkracht, een nieuw bekroond ontwerp bestaand uit meer dan 200 op maat gemaakte onderdelen, en een compleet herontworpen app, elektrificeren de Cowboy 4 en Cowboy 4 ST je weg doorheen de stad, en bieden ze een niet te evenaren rijervaring aan.

DE DROOMMACHINE VOOR ELKE RIJDER

Brussel, België, 6 mei 2021 — Het Belgische Cowboy lanceert de Cowboy 4, de nieuwste generatie stedelijke elektrische fiets die vanaf nu beschikbaar is in twee verschillende modellen. De Cowboy 4 behoudt de klassieke look en rijpositie, terwijl de Cowboy 4 ST (step through / doorstapmodel) de weg effent voor andere rijstijlen, lengtes, noden en smaken. Beide fietsen pakken uit met 50% meer trekkracht. Knoppen en versnellingen blijven overbodig dankzij de unieke intuïtieve transmissie en achterwielmotor die ondersteuning, kracht en snelheid bieden wanneer nodig, en van bergop fietsen een fluitje van een cent maken. Dankzij de slechts 2.4 kilo wegende verwijderbare batterij en een rijbereik van 70 kilometer verruimt de Cowboy 4 je horizonten.

Cowboy 4
Cowboy 4 ST

“De Cowboy 4 herdenkt onze mobiliteit in en rond steden”, vertelt Adrien Roose, mede-oprichter en CEO van Cowboy. “Dankzij de twee versies van de Cowboy 4 en een nieuwe app ontworpen voor zij die meer verwachten van hun fietsritten, kunnen we een nog breder publiek de bevrijdende sensatie van een heerlijke fietsrit laten ervaren. Onze missie is om stedelingen sneller, veiliger en op een leukere manier op hun bestemming te brengen dan via eender welke andere manier van stedelijk vervoer. Zij het rondcruisen door de stad of fit blijven, het is een herverbinding met je zintuigen en herontdekking van de prachtige sensatie die een fietsrit te bieden heeft.”

EEN EERSTE DOORSTAPMODEL, OPNIEUW EEN STAP VOORUIT

Cowboy introduceert hun allereerste doorstapmodel met lage buis om het op- en afstappen te vereenvoudigen, als aanvulling op het klassieke kader waar ze hun reputatie op gebouwd hebben. De Cowboy 4 ST is ontsproten uit dezelfde ontwerpprincipes van uitmuntendheid en prestatiegerichtheid. Naast het wegvallen van de bovenste buis werd ook de geometrie licht herzien, het stuur veranderd en de afmetingen van het kader iets verkleind. Dit alles resulteert in een meer relaxte en rechte rijhouding voor een nog comfortabelere rit. De Cowboy 4 ST is geoptimaliseerd voor rijders tussen 160 en 190 centimeter, waar de Cowboy 4 optimaal is voor rijders tussen 170 en 195 centimeter.

“De Cowboy 4 en Cowboy 4 ST vervolledigen het productgamma en vormen een strategische mijlpaal om een veel breder publiek te bereiken. De Cowboy 3 blijft beschikbaar en zal voortaan aan een gereduceerde prijs van €2.190 inclusief spatborden verkocht worden”, vult Adrien Roose aan.

EEN PASSIE VOOR AMBACHT EN PERFORMANTIE

Zowel de Cowboy 4 als de Cowboy 4 ST rijfden reeds de Red Dot Product Design Best Of The Best Award van 2021 binnen. Een kroon op het werk van het uitmuntend ontwerp, één van de pijlers waar het bedrijf sinds de oprichting in 2017 stevig op inzet. Bijna elk onderdeel van de Cowboy 4 line-up is op maat ontworpen, met uitzondering van het zadel en de aandrijfriem, waarvoor ze samenwerken met respectievelijk Selle Royal en Gates. Van de remleidingen die volledig weggewerkt zitten in het stuur, het diamantpatroon van de handvaten die het profiel van de banden weerspiegelen, het nieuwe minimalistische ontwerp van de remmen en de pedalen, tot het eigenzinnige ontwerp van de dropouts achteraan het kader: geen detail is te klein om over het hoofd te zien.

Cowboy biedt voor de twee nieuwe modellen voortaan ook accessoires aan in de vorm van een achterste bagagerek (€99) en een standaard (€29), aan te vinken als opties tijdens de bestelling. Spatborden worden standaard gemonteerd op elke fiets. De Cowboy 4 en Cowboy 4 ST zijn vanaf nu als pre-order te bestellen en beschikbaar in drie zinnenprikkelende kleuren: Sand, Khaki en Black.

GEÏNTEGREERDE COCKPIT MET DRAADLOZE LAADFUNCTIONALITEIT

De Cowboy 4 en Cowboy 4 ST pakken uit met een geïntegreerde cockpit, ingebouwd in de stuurpen van de fiets. De smartphone van de rijder klikt vast in een geïntegreerde Quad Lock, waardoor je tijdens het fietsen overzichtelijke toegang hebt tot essentiële informatie over je rit via de Cowboy app. Indien de smartphone over draadloze laadfunctionaliteit beschikt, wordt hij automatisch opgeladen via de interne batterij van de fiets zodra hij gedocked wordt in de cockpit.

“We wilden ieders smartphone en de nieuwe Cowboy app centraal stellen als metgezel die tijdens elke rit makkelijk en onmiddellijk toegang biedt tot informatie zoals batterijniveau, luchtkwaliteit en een breed scala aan fitness-statistieken”, vertelt Tanguy Goretti, mede-oprichter en VP Software. “Dankzij onze ingenieuze geïntegreerde cockpit is het makkelijker dan ooit om je smartphone veilig te bevestigen en op te laden terwijl je fietst”.

DE COWBOY APP IS JE METGEZEL OP DE WEG

De volledig herontworpen versie van de reeds geprezen Cowboy app wordt deze zomer gelanceerd voor iOS en Android en zit boordevol functionaliteiten die je enkel en alleen bij Cowboy vindt.

 • Voor je vertrek zie je op het nieuwe thuisscherm de weersituatie en luchtkwaliteit op je route, het geschatte batterijniveau bij aankomst gebaseerd op de gekozen route en je gemiddelde rijstijl, en een overzicht van je voorbije ritten.
 • Een nieuw navigatiescherm met 3D kaartweergave biedt intuïtieve toegang tot favoriete en recente bestemmingen en een duidelijke turn-by-turn routebeschrijving die rekening houdt met de luchtkwaliteitsindex en zo naast de snelste ook de gezondste route voorstelt.
 • Nieuw rittendashboard dat live je fitness data bijhoudt en weergeeft zoals gemiddelde en topsnelheid, hoogtemeters en de hoeveelheid calorieën die je verbrandt.
 • Rittenoverzicht dat geregeld gebruik en bepaalde prestaties zoals afgelegde afstand beloond met o.a. badges en een scorebord.
 • Een nieuwe Cowboy Community biedt de mogelijkheid om deel te nemen aan gecureerde groepsritten in verschillende steden in België en Europa.

OP EEN COWBOY RIJ JE NOOIT ALLEEN

Cowboy blijft zijn dienstenaanbod uitbreiden om elke rijder zo snel en goed mogelijk bij te staan, zowel op de weg als in de app.

 • Mobile Service — gratis herstelnetwerk van meer dan 60 gecertificeerde ambassadeurs die overal in België, Nederland, Duitsland, Frankrijk, het Verenigd Koninkrijk, Oostenrijk en Luxemburg beschikbaar zijn.
 • Klantendienst — een team specialisten staat 6 dagen per week voor je klaar om elke aanvraag via de app te behandelen binnen 6 minuten, met een gemiddelde tevredenheidsscore van 94,4%.
 • Diefstalverzekering — samen met verzekeringspartner Qover biedt Cowboy gemoedsrust in de vorm van een abonnementsplan voor diefstalbescherming- en verzekering in Europa.

STAP OP. RIJ WEG.

In de voorbije drie jaar hebben we Cowboy zien evolueren van een idee om de elektrische fiets opnieuw uit te vinden tot een gewild merk en product in de mobiliteitssfeer met een toegewijde gemeenschap van vele duizenden rijders”, vertelt Adrien Roose. “We blijven trouw aan onze initiële doelstelling om een beter alternatief voor de auto te voorzien, zowel vormelijk als functioneel, en met de Cowboy 4 zullen we deze verschuiving versnellen en leiden.”

BESCHIKBAARHEID EN PRIJZEN

De Cowboy 4 en Cowboy 4 ST kosten beide €2.490 inclusief spatborden, en zijn exclusief op cowboy.com beschikbaar voor pre-order met een aanbetaling van €100. Leveringen starten in september 2021.

Testritten met beide modellen kunnen via de website in negen landen ingepland worden en zullen mogelijk zijn vanaf juli.

Cowboy biedt ook de volgende accessoires aan die samen met de fiets besteld kunnen worden:

 • Quad Lock telefoonhoesje — €29
 • Op maat gemaakte fietsstandaard — €29
 • Op maat gemaakte achterste bagagedrager + fietsstandaard — €99

SPECIFICATIES VAN DE COWBOY 4 EN COWBOY 4 ST

Gewicht C4: Totaalgewicht 18,9 kg, inclusief accu

Gewicht C4 ST: Totaalgewicht 19,2 kg, inclusief accu

Materiaal frame Aluminium 6061

Lengte fietser C4: Optimaal geschikt voor fietsers met lichaamslengte van 170–195cm

Lengte fietser C4 ST: Optimaal geschikt voor fietsers met lichaamslengte van 160–190cm

Banden: Door Cowboy ontworpen lekbestendige banden van 47mm breed met flexibele grip en een lekbeschermingslaag

Remmen: Hydraulische schijfremmen voor en achter

Voorlicht: Geïntegreerde LED-lamp die via de app aan en uit kan worden gezet

Achterlicht: Geïntegreerde LED-lamp die feller wordt bij snelheidsvermindering en/of remmen

Garantie: 2 jaar

Actieradius: tot 70 km autonoom

Accu: 2.4 kg verwisselbare accu. 360 Wh en 10.0 Ah

App: iOS en Android.

Kleuren: Black, Khaki, Sand

Aandrijfriem C4 Gates carbon belt, overbrengingsverhouding 60/21 (2.85).

Aandrijfriem C4 ST: Gates carbon belt, overbrengingsverhouding 57/21 (2.71).

Oplader 100 W oplader met laadtijd van 3,5 uur

Motor Speciaal ontworpen 45 Nm / 250 W motor, in het achterwiel geïntegreerd

Trapondersteuning tot maximaal 25 km/h

Voor meer informatie en test- of interviewaanvragen, gelieve contact op te nemen met:
Walkie Talkie — Alexis Bracke
alexis@talkie.be
0032 473 63 48 20

--

--

Cowboy

The electric bike for urban riders. We put intuition into motion to share a street level perspective in the living city.